Vertikální myš: Řešení pro bolavé zápěstí?

vertikální myš

Zničené šlachy a karpální tunely, to jsou strašáci mnoha lidí, kteří pracují každý den u počítače. I já mám s těmito problémy bohaté zkušenosti. Můj nový ortoped mi poradil, ať vyzkouším vertikální myš. Když mi o ní řekl, byl jsem udivený, že jsem o ničem takovém dosud neslyšel. Ve zkratce, jde o myš, která má ergonomický tvar a drží se v jiném (zdravějším) úhlu než běžná myš.

Prvotní zkušenost

Příjemně mě překvapila cena, bezdrátovou vertikální myš jsem pořídil i s bateriemi za cenu pod 300kč (model C-TECH VEM-09 Vertical Ergonomic).

Ovládání je vcelku stejné a na jiný úhel držení jsem si rychle zvykl, ba je i příjemnější, jelikož z něj tolik nebolí zápěstí. Tlačítka jsou rozmístěna tak, že se snadno ovládají, kromě klasických tlačítek je zde tlačítko pro změnu rychlosti pohybu kurzoru a tlačítka zpět/vpřed. Jelikož myš ovládám oběma rukama, pořídil jsem si i verzi pro leváky (model Perixx Wireless 718 PERMICE black Left), zde jsem byl jen nepříjemně překvapen skutečností, že ji nabízí výrazně méně obchodů a také za výrazně vyšší ceny než vertikální myši pro praváky.

Nyní mám na stole myš pro leváky i pro praváky a s oběma se skvěle manipuluje. Za sebe je mohu vřele doporučit, pokud vás trápí bolest zápěstí, změnu úhlu držení myši uvítáte.

držení vertikální myši

Moje rady

Pokud pracujete na počítači celý den a začínáte pociťovat bolesti zápěstí či šlach, doporučuji střídat ruce, ve kterých myš držíte. V počítači lze snadno přepnout ovládání tlačítka myši (Start-Nastavení-Ovládací panely–Myš–Zaměnit pravé tlačítko za levé). Střídání pravé a levé ruky výrazně sníží namáhání. Mě trvalo zhruba týden než jsem si zvykl ovládat myš levou rukou, nejprve jsem to dělal v krátkých intervalech, následně na pár hodin a po pár týdnech jsem s myší manipuloval oběma rukama se stejnou obratností. Dále doporučuji dělat pauzy, nenechat ruku dlouho ve strnulé poloze a pravidelně během práce ruce posilovat, ideální pomůckou je posilovací kolečko, míček na mačkání nebo powerball.

error: Obsah je chráněn mocným zaklínadlem !!