Ruční psaní má své kouzlo i mnoho výhod pro mozek

Kdy jste naposledy něco psali perem? V současné době moderních technologií řada lidí zapomněla, jaké je to ručně psát. Diáře jim často už nahradily online aplikace a namísto deníku zveřejňují svůj život na sociálních sítích. Psaní rukou má své kouzlo. Kde jsou ty časy, kdy neexistovaly počítače s klávesnicemi a psací stroje. V naší redakci toho každý den napíšeme opravdu mnoho, klávesnice šetří čas a umožní chrlit text podstatně rychlejším tempem. Kolik bychom toho asi napsali bez klávesnice? Podstatně méně, rozhodně by však neměla být jediným prostředkem pro psaní.

Ruční psaní by nemělo vymizet

Víte o tom, že mozek pracuje jinak, když píšete na počítači a jinak, když píšete ručně? V mnoha školách už žáci na prvním stupni vyměňují pera za klávesnice a je to velká chyba. Přichází o ten požitek ručního psaní a brání jim to v rozvoji motorických a kognitivních funkcí. Letos v létě jsem měl tu čest navštívit Benátky a co mě ohromilo, tak byl nespočet výloh s vystavenými skleněnými pery, barevnými brky na psaní, kalamáři a pečetidly. Byl to odkaz na doby minulé, kdy se smlouvy, dopisy, oznámení a veškeré další texty psaly pouze ručně.

Víte o tom, že mnoho lidí kolem vás nepsalo už celé roky? Pro někoho je to nepředstavitelné, ale je to tak. Ruční psaní je pro každého důležité a to nejen pro případy, kdyby nastala apokalypsa a lidé se ocitli bez elektroniky. Psaní je důležitou součástí každé kultury a nemělo by se zapomínat, ale naopak rozvíjet. Přináší i celou řadu výhod, které je vhodné znát.

Ruční psaní je méně úhledné

A není to nevýhoda. Psaní na počítači je až příliš dokonalé. Píšete, jednotlivá písmena se vám úhledně rovnají do bloku a vy se snažíte soustředit, abyste nepsali nesmysly. Ruční psaní je nedokonalé a hůře čitelné. Stejně jako má každý člověk jedinečné otisky prstů, má i jedinečné písmo. U ručního psaní se tolik nesoustředíme na obsah a často napíšeme i to, co bychom ve Wordu nenapsali.

Nejste omezení a více přemýšlíte nad textem

Psaní rukou vám dává větší volnost. Už nejste omezeni počítačem, nikdo nemůže sledovat vaší aktivitu a je na vás, co napíšete. Je prokázané, že ruční psaní vás dovede k jiným závěrům, než když píšete na počítači. Ruční psaní je také podstatně pomalejší a to vás donutí více myslet nad tím, co píšete. Na různých školách se úmyslně vyžaduje, aby byly eseje psány ručně, protože v nich studenti vyjádří více myšlenek, než když je píší na počítači.

Zlepšíte svou paměť

Když budete k poznámkám a denním plánům používat papírové bloky a diáře, mnohem lépe si zapamatujete to, co píšete. Existuje prostorový vztah mezi ručním psaním a vaší pamětí. Mozek skenuje pohyby vaší ruky a snadněji si vzpomene, co jste napsali. Některé nervové dráhy se dokonce aktivují teprve až tehdy, když začneme psát ručně. Zatímco stisknutí klávesy je jednoduché, napsání písmene je komplikovaný úkol, který nutí mozek, aby se více zapojil. Čím složitější tato vazba je, tím lépe si jí mozek zapamatuje.

Lépe porozumíte tomu, co píšete

Ručně psané informace se mnohem lépe pamatují a dokážete jim lépe porozumět. Velkou výhodou ručního psaní je i skutečnost, že nejste tolik rozptylováni. Na počítači na vás často vyskakují různá oznámení a také má mnoho lidí nutkání surfovat na různých webech a soustředit se na více podnětů najednou. Při psaní na papír vám toto nehrozí a jste mnohem lépe koncentrovaní.

Ruční psaní z vás dělá lepšího spisovatele

Věděli jste o tom, že mnoho spisovatelů psalo ručně i poté, co měli k dispozici psací stroje? Stephen King, J.K. Rowlingová, F. Scott Fitzgerald, Hemingway nebo Kafka, ti všichni svá díla nejprve psali na papír. Ručně psané texty jsou obvykle bohatší a složitější než ty, které byly psány na počítači.

Psát rukou nebo na klávesnici?

Pro mnoho lidí (a pochopitelně i pro mě) je nemyslitelné psát vše ručně. To by se články skutečně špatně zveřejňovaly online. Ruční psaní je však skvělé pro psaní poznámek. Pokud se vám stává, že zapomínáte, pořiďte si diář. Když si budete poznámky pravidelně psát, rozhodně zvýšíte šanci, že si je zapamatujete. Stále více lidí si píše svůj deník, kde si zapisují své myšlenky a zážitky. Často jim to pomáhá lépe si zapamatovat, co prožili a také si lépe stanovovat své cíle.

error: Obsah je chráněn mocným zaklínadlem !!