Wikipedie, jak ji neznáte: Největší zdroj vědění pod lupou

Letos je Wikipedie na světě již 15 let a od doby své existence se jí povedlo dosáhnout titulu největšího volného zdroje lidského vědění. Návštěvností jí mohou konkurovat pouze největší sociální sítě. 

Vlastnit Wikipedii je tichým snem každého byznysmena, tato encyklopedie má každý měsíc 18 miliard zobrazení stránek a i přesto si dokázala zachovat volně dostupný obsah ve více než 250 jazycích. O tak masivní návštěvnost se postaralo i pozitivní hodnocení ze strany Googlu, který její výsledky řadí zpravidla na nejvyšší pozice ve vyhledávání.

Wikipedie

Jak je Wikipedie velká

Velikost celé Wikipedie je 30 terabajtů. Když vezmeme v potaz, že jde zejména o textový obsah, jedná se o skutečně obsáhlý zdroj informací. Nachází se zde celkem 38 milionů článků. Největší podíl zde má pochopitelně anglická Wikipedie, která minulý rok pokořila hranici 5 milionů článků. Velmi zajímavé je, že hned na druhém místě za ní je švédská Wikipedie, byť lze považovat Švédsko za relativně jazykově izolovanou zemi.

Jak Wikipedie roste

Celý obsah Wikipedie spravuje necelých 1500 administrátorů, pokud by byl systém spravedlivý, každý administrátor by měl ke kontrole přes 25 tisíc článků. Po celém světě najdeme kolem 70 tisíc přispěvatelů, kteří přidávají dohromady cca 800 článků denně. Wikipedie je často používaná také jako zdroj obrázků a ačkoliv ne každý článek obsahuje obrázky, ještě méně článků obsahuje videa. Pokud na nějaké narazíte, je to téměř jako nalézt jehlu v kupce sena, je jich tu pouze 6000, to je zhruba 0,12% celkového obsahu.

library-488692_960_720

Nedostatky Wikipedie

Ačkoliv obsahuje nejvíce informací, je nad lidské síly zachovat jejich pravdivost. Vzhledem k anonymitě autorů se lze na Wikipedii setkat s takzvaným redakčním vandalismem. Mnoho článků obsahuje polopravdy nebo dokonce lži. To představuje poměrně velký problém, jelikož mnoho lidí považuje její informace za pravdivé a spolehlivé. Wikipedie se tedy stala směsí čistě vědeckých a kvalitně zpracovaných zdrojů, amatérských článků a bludů, které naštěstí tvoří jen malé procento jejího obsahu. Vědecká přesnost Wikipedie se odhaduje na 99,7%, o tak velké číslo se starají zejména větší byrokratické nároky na editory.

Kdo má Wikipedii na starost

Wikimedia FoundationSamotnou Wikipedii provozuje a spravuje nezisková organizace Wikipedia Foundation. Nemá na starost pouze tento projekt, ale spravuje také Wikidata, Wikispecies, Wiktionary a Wikimedia Commons, který má hned po Wikipedii jedno z největších využití pro odborné pracovníky. Skvělé je, že se tvrdě bojuje proti tomu, aby Wikipedie podporovala jakékoliv politické zájmy, díky tomu nemohou žádné vládní organizace do jejího obsahu zasahovat.

Často se vedou spory o to, jaká témata do Wikipedie ještě patří a jaká nikoliv. Její obsah už jen stěží připomíná vědecký slovník, ale jelikož každým dnem vzniká stále více událostí, které stojí za zvěčnění, je jisté, že Wikipedie bude stále větší a větší.

error: Obsah je chráněn mocným zaklínadlem !!