Nejlepší IT cviky pro přežití v kanceláři

Práce u počítače v kanceláři obnáší jistý komfort, který si bohužel často vybírá svou daň četnými neduhy postihujícími zejména „ajťáky“. Dlouhodobé sezení, strnulá poloha a zírání na monitor zkrátka není činnost, na kterou by nás matka příroda připravila. Jelikož se jedná o závažné téma, představíme si několik tipů, které vám pomohou se takovým strastem vyvarovat.

Skolióza

Drobné svaly kolem páteře mají za úkol udržet její správný tvar, ale při dlouhodobém sezení se tyto svaly uvolní a páteř má tendenci se křivit. Dokonce i já jsem se zděsil, když jsem poprvé viděl rentgen svojí páteře. Skolióza se dá naštěstí snadno řešit, ale chce to svůj čas a pravidelné cvičení. Před 12 lety jsem dostal od fyzioterapeutky perfektní seznam cviků na páteř, ten se mi bohužel už ztratil, ale našel jsem ho publikovaný na blogu Věry Matouškové. Jedná se o účinnou sestavu, která dokáže záda skvěle narovnat a když zachránila záda mě, jistě pomůže i vám.

Syndrom karpálního tunelu a zkrácené šlachy

Karpální tunel, neboli postižení či poškození středního nervu v karpálním tunelu, vzniká u ajťáku nejčastěji častým chronickým přetížením zápěstí při nevhodné ergonomii práce s počítače. Vhodné je také sledovat, jak máte zkrácené šlachy na zápěstí, to zjistíte jednoduchým protažením. Stejně tak jako skolióze, tak i karpálnímu tunelu lze předcházet a sice vhodným cvičením. Perfektní sestavu vytvořil Václav Vocásek.

[embedplusvideo height=“320″ width=“480″ editlink=“http://bit.ly/1MpdUXC“ standard=“http://www.youtube.com/v/KwfSe2t2ykM?fs=1″ vars=“ytid=KwfSe2t2ykM&width=480&height=320&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=“ id=“ep1227″ /]

Špatné prokrvení, křečové žíly a hemeroidy

Všechny tyto neduhy má na svědomí sedavý způsob života. Pokud vydržíte sedět u počítače bez pohnutí dlouhé hodiny, tak patříte do nejrizikovější skupiny. Ideální prevencí i léčbou je pravidelný pohyb a to i během práce. Skvěle vám pomůže, když se alespoň 2x do hodiny projdete, třeba si udělat kafe, nebo si na několik vteřin můžete stoupnout.
Naprosto dokonalým řešením jsou aplikace, které vás zhruba každou půlhodinu upozorní, že byste se měli krátce rozhýbat. V redakci jsme objevili slovenský web, který k tomu slouží a každých 25 minut vás upozorní, abyste provedli krátký cvik, který se vám dokonce i zobrazí. Jedná se o aplikaci http://fitodoro.fitshaker.sk/ a tu mohu z osobní zkušenosti doporučit.

fitshaker_nove_logo

Cviky na unavené oči

bullying-679274_960_720Oči dostávají u počítače zabrat nejvíce a dokonce i ty je vhodné posilovat. U počítače jsou oči neustále zaostřené na jednu vzdálenost a nejlépe uděláte, když si každou půlhodinu najdete několik vteřin na to, abyste přeostřili na vzdálenější předměty, nejlépe na objekty, které můžete vidět venku z okna. Další skvělou možností je krátké cvičení na oči, které si v rychlosti představíme.

  • 6x uvolněný pohyb očima nahoru a dolů
  • 6x pohyb očima do stran
  • 6x úhlopříčné pohyby očima
  • 4x kroužení očima
  • Přeostřování: Dejte si před obličej ukazováček a střídavě zaostřujte na nehet ukazováčku a na vzdálenější předměty (ideálně 5m a více)
  • celé opakovat 2-3x

Mezi jednotlivými cviky si dejte pauzu a na několik vteřin zavřete oči.

error: Obsah je chráněn mocným zaklínadlem !!