Ignorace u placení závazků

Neuplyne den, kdy by se v českých luzích a hájích neobjevil mizera, kterému by se zachtělo se zdarma obohatit na jiné firmě. V případě firem podnikajících na internetu je však velmi zarážející, co si někdo dovolí.


Pokud si odmyslíme neškodné podvodníčky, kteří brouzdají internetem čekajíc na vhodnou příležitost s někým vyběhnout, budeme se divit, že i mnohdy “poctivé firmy“ jsou schopné se dopustit stejného činu. Nepsal bych o tomto tématu, kdybych se nemusel potýkat se stejnou zkušeností.

Nejsou peníze? Ignorace není řešení

Každému se může stát, že se dostane do finančních potíží. Tato skutečnost není žádným prohřeškem, tím se může stát až následné jednání. V případě, že nedojde k uhrazení závazku, je slušností se ozvat příslušnému člověku a omluvit se. Následně je možné se rozumně domluvit na novém řešení, kterým může být odklad dlužné částky nebo postupné splácení.

Dokonce i my jsme se setkali s podobným jednáním. Za kalendářní rok se naštěstí objeví jen malé procento podobných případů. Dlužníkům zřejmě nedochází skutečnost, že se ignorací upomínek vystavují zbytečnému nebezpečí ve formě právních postihů.

Tvrdá reakce

Tvrdou reakcí na nezaplacení závazku může být platební rozkaz, velmi se divím, že mnoho lidí riskuje nezaplacení faktury, když proti nim mohou přijít věřitelé s touto snadno použitelnou zbraní, která je bude stát ještě více peněz, než kdyby zaplatili včas. Snad je to jen znechucení nebo lenost řešit drobné neplatiče, kterým není hloupé se obohacovat na ostatních, byť tím poškozují své vlastní jméno a riskují nepříjemný postih.

Komunikace na prvním místě

Ne vždy se při nesplacení faktury jedná o podvodníka, ukázkovým příkladem je nejmenovaná majitel e-shopu, který si čas od času objednával služby naší redakce. Po několika měsících ignorace upomínek, emailů i hovorů, se dotyčný ozval s informací, že prožívá finanční krizi. Domluvili jsme se na odkladu. Komunikace hraje při jakýchkoliv nevyřešených problémech hlavní roli. Jak pro dlužníka, tak i pro věřitele je nejjednodušší možností rozumná domluva.

Systém placení závazků

Není složité určit den, kdy budou splaceny závazky. Ne každý si dovolí dát měsíční splatnost a tak je vhodné vyhranit jeden den, kdy budu uhrazeny veškeré závazky. V dnešní době online bankovnictví je zaplacení faktury otázkou spíše vteřin, nežli minut. Staré přísloví “Pořádek dělá přátele“ by mělo být základním heslem každého, kdo se rozhodne stát jedním z mnoha ozubených koleček, které tvoří trh nabídky a poptávky.

error: Obsah je chráněn mocným zaklínadlem !!