Co jste o YouTube nevěděli

YouTube je nejen portál, kde lze zdarma sledovat, nahrávat a sdílet videa, jedná se i o skvělý marketingový nástroj, který využívá stále více firem. Ačkoliv ho navštěvuje většina internetových uživatelů, jen málokdo zná zajímavé statistiky, které jsou s ním spojené. Představíme si proto ta nejdůležitější fakta, která rozhodně stojí za zmínku.

Jak portál YouTube vznikl

hand-589488_640Zatímco zakladatele Facebooku, Marka Zuckerberga, zná téměř každý, málokdo ví, kdo založil YouTube. Stojí za ním 3 zakladatelé a sice Chad Hurley, Steve Chen a Jawed Karim. Když tato trojice zakladatelů zakládala Youtube, údajně se mělo nejprve jednat o videoseznamovací portál inspirovaný HotOrNot. Nakonec se však rozhodli pro jiné využití. Zajímavé je, že samotné YouTube není tak staré, jak si většina lidí myslí, doména “youtube.com“ byla zaregistrovaná teprve v roce 2005.

 

Provoz portálu zpočátku způsobil velké nedorozumění se společností Universal Tube & Rollform Equipment, se sídlem v Perrysburgu, která provozovala portál utube.com. Společnosti se nelíbilo, že její portál zní foneticky zcela stejně jako YouTube. Vadilo jí to natolik, že zakladatele dokonce zažalovala, ovšem s neúspěchem a tak mohlo YouTube směle pokračovat dále svojí cestou.

První YouTube video

Historicky první stálé video bylo na Youtube nahráno 23. dubna 2005. Nahrál ho uživatel Yakov Lapitsky, který ho natočil v zoologické zahradě v San Diegu. Můžete se na něj sami podívat níže.

[embedplusvideo height=“240″ width=“426″ editlink=“http://bit.ly/1kNQL57″ standard=“http://www.youtube.com/v/jNQXAC9IVRw?fs=1″ vars=“ytid=jNQXAC9IVRw&width=426&height=240&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=“ id=“ep8125″ /]

financial-equalization-1015309_640Rekordní nárůst uživatelů

Youtube se již v brzké době těšil vysoké návštěvnosti, 11. února 2011 měl za jediný měsíc již 490 milionů unikátních uživatelů. Za měsíc měl kolem 92 miliard zobrazení stránek. Uživatelé na něm za jediný měsíc strávili 2,9 miliardy hodin, tedy více, než 325 tisíc let. Tyto statistiky se týkají jen hlavní domény Youtube.com, nepočítají se mezi ně videa vložená na jiné weby nebo videa zhlédnutá z mobilních zařízeních. V současné době má YouTube průměrně 2 miliardy přístupů denně a průměrný uživatel YouTube stráví na tomto portálu zhruba 15-20 minut.

Youtube a sociální sítě

Velmi působivé jsou i statistiky týkající se sociálních sítí. Podle nich je každou minutu posláno 400 tweetů, které odkazují na YouTube videa. Na samotný Facebook jsou každý den sdílená videa, která mají dohromady v průměru 150 let.

Není divu, že se stal z YouTube fenomén a pokud si myslíte, že pro vás nemá využití, možná je nejvyšší čas tento názor přehodnotit, každým dnem se počet uživatelů YouTube zvyšuje.

error: Obsah je chráněn mocným zaklínadlem !!