Nejlepší zdroje fotek a obrázků k volnému použití

Autorství fotografií a obrázků bylo dlouhou dobu tabu, ovšem v posledních letech se stalo žhavým tématem, které je trnem v oku mnoha provozovatelům webů i blogů. Krást obrázky z cizích webů je riskantní a nevhodný způsob, jak na web umístit grafiku. Kde ovšem čerpat obrázky zdarma?

Řada lidí úspěšně využívá fotobanek, které nabízí miliony fotek pro komerční použití. Pravidelné nakupování fotek se však může prodražit a pro mnoho adminů je to zbytečná zátěž navíc. Jestliže jsou potřeba fotografie a obrázky zdarma k použití, aniž byste se báli nečekané žaloby, existuje celá řada portálů nabízejících obrázky ve vysokém rozlišení zdarma.

Uvedeme si 7 portálů, které můžete využívat jako bezplatné zdroje obrázků a fotografií.

1. Flickr.com

flickr-logoWeb číslo 1, ve kterém najdete velké množství fotografií, které lze zdarma stáhnout a využívat. Flickr nevyžaduje žádnou registraci. Hledá se zde podle klíčových slov, které jednoduše zadáte do vyhledávacího okénka. Při vyhledávání je třeba zaškrtnout, že hledáte fotografie s licencí „Creative Commons“. Ačkoliv jsou fotky zdarma, při umístění na web je zapotřebí uvést zdroj.

flickr

2. Pixabay.com

Téměř půl milionu volných obrázků, které lze zdarma stáhnout a volně používat na webu. Výhodu zde představuje skutečnost, že není potřeba uvádět jakýkoliv zdroj a s fotkami lze nakládat dle svého uvážení. Hledání je snadné a je umožněno i v češtině.

Pixabay-logo.svg

3. Commons.wikimedia.org

Obrovský zdroj volně použitelných obrázků, které lze bez obav používat. Obrázky jsou kryty CC licencí a k dispozici jich tu je přes 17 milionů. Wikipedia je velmi známá a pokud jste ji doposud používali jen jako encyklopedii, oceníte ji i jako zdroj fotek.

Commons-logo-en.svg

4. Stockvault.net

Obsáhlý zdroj fotografií s jednoduchým hledáním a možností stažení v plné velikosti. Při hledání je třeba ignorovat nabídku placených fotografií, které se zobrazují přednostně. Jinak se jedná o skvělý zdroj, se kterým lze rychle najít to, co potřebujete.

about_stockvault

5. Openphoto.net

Portál s širokým portfoliem fotek a obrázků zdarma. Jeho databáze fotek je velmi obsáhlá a při jejich umístění na web není potřeba uvádět zdroj. U každé fotografie je ve spodní části uveden copyright jejich autora.

open-photo

6. Freeimages.com

Kvalitní zdroj obrázků zdarma, uživatelé zde mohou snadno stáhnout tématické fotografie ve vysokém rozlišení. Pro stažení je ovšem zapotřebí registrace, která je zdarma.

freeimages

7. Unprofound.com

Další z kvalitních zdrojů, který nabízí fotografie zdarma k volnému použití. Uživatel si je může stahovat bez jakékoliv registrace. Je zde také možnost si vytvořit vlastní účet a své fotky zde publikovat.

unprofoundLogo1

error: Obsah je chráněn mocným zaklínadlem !!