Co je to normostrana a jak správně objednávat texty?

Svět poskytování textových služeb je plný mnoha výrazů, kterým řada lidí nerozumí. Mnoho lidí přemýšlí o objednání textů nebo článků a neví, jak na to. To samozřejmě není překážkou a pokud se chcete o textových službách dozvědět více, tento článek vás zajisté zaujme.

Kdo vlastně články píše?

Poskytovatelé textových služeb se dnes označují různě, často se používají anglické termíny copywriter a writer. To je samo o sobě matoucí, jaký je mezi nimi rozdíl? Obecně se výraz copywriter používá pro člověka, který píše kratší texty (třeba texty na web nebo reklamní texty) a výraz writer zase pro člověka, který píše dlouhé texty a knihy.

V češtině bychom copywritera označili jako textaře a writera zase jako spisovatele. Obecné poskytování textových služeb se označuje jako copywriting.

Často se setkáme také s anglickým výrazem editor, to je redaktor, tedy člověk, který pravidelně píše články pro noviny, magazín nebo blog. Také lze použít termín žurnalista nebo novinář, ale zde už si většinou představíme člověka píšícího pro konkrétní deník.

Abych to shrnul, když potřebujete články, hledejte redaktora, když texty, tak copywritera. Velmi často jsou však copywriteři zároveň redaktory v jedné osobě.

Co je to normostrana?

Při objednávání textů je vhodné znát termín normostrana (zkráceně NS). Jde o přísně definovanou délku textu, která se rovná rozsahu 1800 znaků s mezerami. V případě poskytování textových služeb se obvykle uvádí cena za normostranu, méně často pak za počet znaků nebo slov. Tento standard je velmi důležitý, protože si díky němu můžeme říci o přesnou cenu za práci. Když máme definovanou cenu za normostranu textu, můžete si snadno spočítat, kolik peněz zaplatíte, když si objednáte 5 normostran textu. Často také zasíláme cenové nabídky s návrhem rozsahu textů.

Někdy se stává, že si lidé chtějí objednat A4 textu, ale text se nepočítá podle formátu stránky, protože by šlo o velmi nepřesné vyjádření. Počítání na normostrany je vždy přesnější než počítání na fyzické stránky.

U čeho se normostrany používají a jak je spočítat?

Obecně se cena za normostranu stanovuje u většiny textových služeb, ať už jde o copywriting, překlady nebo korektury.

U většiny textových editorů si můžete snadno spočítat množství normostran podle počtu znaků. Počet znaků si můžete najít obvykle v hlavní nabídce menu. Ve Wordu a OpenOffice stačí vybrat Nástroje-Počet slov. U Google dokumentů je to Tools-Word count. Zobrazí se vám počet znaků znaků, ten stačí vydělit číslem 1800 a vyjde vám počet normostran. Tento článek má například 2602 znaků, když to vydělíte číslem 1800, zjistíte, že má 1,4 NS.

error: Obsah je chráněn mocným zaklínadlem !!