Ovládání myši nohou ušetří bolavé ruce

Dokážete si představit, že máte zraněné ruce a nemůžete používat myš nebo touchpad? Lidé, kteří pravidelně pracují na počítači, často trpí záněty šlach a syndromem karpálního tunelu. Za to je zodpovědná zejména myš. Už jsem zde publikoval článek „Vertikální myš: Řešení pro bolavé zápěstí?“ prezentující ergonomické myši, které se drží jiným způsobem a tím pomáhají zamezit těmto problémům. Pokud jsou však vaše problémy akutní a trápí vás bolest šlach v oblasti zápěstí, není nic lepšího, než se naučit ovládat myš nohou.

Nejde o vtip, stále více lidí ovládá myš za pomoci nohou. Na trhu jsou dokonce i speciální myši, které jsou navržené pro takové ovládání. Nejsou zrovna levné a rozhodně do takových myší nemusíte investovat, postačí vám obyčejná myš a trocha trpělivosti pro pravidelný trénink.

Jak jsem začínal já?

Mě samotného trápila úporná bolest pravého zápěstí, která přešla v zánět. Řešil jsem to jednoduše tím, že jsem začal myš ovládat levou rukou. Přetížení levé ruky však způsobilo i zánět této ruky. Co teď? Obě ruce nepoužitelné a pracovat nějak člověk musí. Velmi mě inspirovala televizní reportáž s mužem, který přišel o obě ruce, ale přesto hbitě ovládal počítač za pomoci nohou. Říkal jsem si, že to také zkusím. Položil jsem myš na koberec a zkusil jí bosou nohou ovládat.

Šlo to velmi špatně a po chvíli mě bolela celá kyčel. Jelikož mi však nic jiného nezbývalo, každý den jsem takto ovládal myš po určitou dobu. Po pár týdnech jsem si zvykl a do měsíce jsem s pomocí nohou ovládal myš stejně obratně, jako s rukou. Je to již více než 5 let, co ovládám myš takovým způsobem a má to mnoho výhod. Při práci na počítači máte volné ruce a nemusíte je dávat pryč z klávesnice. Vaše ruce jsou méně zatížené a zbavíte se činnosti, která vám způsobovala tolik bolesti.

Pár tipů, které vám pomohou

  • Buďte trpěliví, ovládání myši nohou chce pravidelný trénink a každý den uděláte velké pokroky.
  • Vyberte si správnou myš, nejlepší volbou je plochá myš, viz obrázek níže. Ta se nohou snadno ovládá. Naučit se můžete ovládat i klasickou myš, ale musíte si déle zvykat na její tvar.

  • Vyberte správný povrch, po kterém bude myš dobře klouzat. Pokud máte koberec, vyberte si myš, která je ze spodní strany hladká, pokud by měla na spodní straně výřezy nebo ostré hrany, o koberec by se vám zasekávala. Jestliže máte lino, dlažbu nebo parkety, doporučuji přilepit s pomocí oboustranné lepící pásky na zem podložku na myš.
  • Střídejte nohy, praváci by se měli učit ovládat myš pravou nohou, ale i přesto je vhodné nohy střídat. Jednoduše v nastavení přepnete funkce pravého a levého tlačítka, následně můžete pracovat i levačkou.
  • Nohu zbytečně nepřepínejte, obzvláště v začátcích, kdy není na tento pohyb zvyklá. Postupně získáte v noze větší cit a zvládnete s ní pracovat déle.
error: Obsah je chráněn mocným zaklínadlem !!